Τα αδιόριστα μέλη ΔΕΠ (ethnos.gr)

Γράφει o Στέλιος Γκιάλης, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέλος της Συντονιστικής Πρωτοβουλίας αδιόριστων μελών ΔΕΠ

  Επτακόσια πενήντα, περίπου, μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), τα οποία έχουν εκλεγεί ύστερα από αυστηρή διαδικασία κρίσεως σε πανεπιστημιακά τμήματα ανά την Ελλάδα, τελούν υπό αναμονή διορισμού εδώ και τρία ήδη έτη! Πρόκειται για νέους επιστήμονες, εκλεγμένους στις χαμηλές βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, με αυξημένα προσόντα, διεθνή παρουσία, αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό έργο....

 

Υφιστάμενοι μία κατάσταση παρατεταμένης ομηρείας, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση στα όρια του μηδενισμού των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες, έχουν οδηγηθεί στην υποαπασχόληση ή την ανεργία ή ακόμη και στη φυγή στο εξωτερικό.

 

Η ολοκλήρωση των διορισμών όλων των μελών ΔΕΠ που έχουμε εκλεγεί και αναμένουμε τοποθέτηση δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες συνταγματικό μας δικαίωμα, αλλά και απόφαση που θα εκφράσει τη στοιχειώδη έστω διάθεση της πολιτείας να στηρίξει και να ενδυναμώσει ένα πολλαπλά βαλλόμενο παραγωγικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Συνιστά επίσης αναγκαιότητα, η οποία τεκμηριώνεται από ένα σύνολο ποσοτικών δεδομένων, όπως τα παρακάτω: Ο πρώτος δείκτης αφορά τη συρρίκνωση του προσωπικού των ΑΕΙ, η οποία αφορά σε μεγάλο ποσοστό στις χαμηλότερες στην ιεραρχία βαθμίδες. Ανάμεσα στα ακαδημαϊκά έτη 2009-'10 και 2011-2012 το συνολικό προσωπικό των πανεπιστημίων μειώθηκε κατά 16,8% (Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικά δε η υπο-ομάδα των λεκτόρων, που αποτελούν την εισαγωγική βαθμίδα στο πανεπιστήμιο, υπέστη μείωση που ξεπερνά το 14%, σε κάποια δε πανεπιστήμια, όπως τα Πατρών και Αιγαίου, αγγίζει το 25%.

 

Δεύτερο, δεδομένο είναι ότι το πανεπιστήμιο διάγει περίοδο γήρανσης. Ο αριθμός λεκτόρων και επίκουρων είναι αρκετά χαμηλότερος του 50% του συνόλου μελών ΔΕΠ. Η πολιτική της αδιοριστίας και της αναστολής νέων προκηρύξεων καθιστά τον αριθμό αυτό συνεχώς μειούμενο, πόσω δε μάλλον όταν το 2012 για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες δεν πραγματοποιήθηκε κανένας διορισμός ΔΕΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εάν επιπλέον προχωρήσει η φημολογούμενη επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πανεπιστημιακών στα 70, σε λίγα χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια προβλέπεται να είναι ιδρύματα πρωτοβάθμιων και αναπληρωτών καθηγητών, με υψηλούς μέσους όρους ηλικίας των διδασκόντων, έλλειψη φυσιολογικής αναπλήρωσης των γενεών και υγιούς μεταξύ τους αλληλεπίδρασης.

 

ΠΗΓΗ

 

Write a comment

Comments: 0