Στο πλευρό των αδιόριστων νέων μελών ΔΕΠ ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (avgi.gr)

Την επιτακτική ανάγκη του άμεσου διορισμού των εκλεγμένων νέων μελών ΔΕΠ, ως δεσμευτική και νόμιμη υποχρέωση του υπ. Παιδείας μετά τις εκδοθείσες πρυτανικές πράξεις, υπογράμμισαν ο Αλ. Τσίπρας και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (Θ. Φωτίου, Χρ. Μαντάς και μέλη του Τμήματος Παιδείας) στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ υπό αναμονή Τοποθέτησης «Α- λέκτωρ», που αναφέρθηκαν στις συνέπειες του μη διορισμού των 750 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ....

Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Παιδείας, κανένας διορισμός δεν πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 2012 ούτε έχει δρομολογηθεί καμιά διαδικασία, ενώ οι υπουργικές δεσμεύσεις για διορισμούς εντός του 2013 είναι ακόμα νωπές. Αποτέλεσμα; Νέοι επιστήμονες, αντί να διδάσκουν και να συμβάλλουν στο ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων, οδηγούνται στην ανεργία, την απαξίωση και τη μετανάστευση.

Για την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που δεσμεύθηκε να αναδείξει εκ νέου κοινοβουλευτικά το θέμα, τονίστηκε πως "η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών είναι ταυτόσημη με τον μορφωτικό σκοπό της Παιδείας, τον κοινωνικό της ρόλο. Η συστηματική άρνηση του διορισμού των 750 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, εν ονόματι των μνημονιακών ρυθμίσεων, αποτελεί τμήμα του νεοφιλελεύθερου σεναρίου αποδόμησης των ΑΕΙ, χειραγώγησης του σώματος των διδασκόντων, καθιστώντας εμπράκτως και υπό όρους 'εκτάκτων αναγκών' ανενεργά, συνταγματικές εγγυήσεις, δημόσια χαρακτηριστικά θεσμών και ατομικά και συλλογικά δικαιώματα". Όπως τονίστηκε, η αναγκαστική ομηρεία των 750 πανεπιστημιακών δασκάλων για την κοινωνία "σημαίνει υπονόμευση των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων, καταργήσεις μαθημάτων, ερευνητική αδράνεια σε καιρούς που η νεοφιλελεύθερη ρητορική εξαγγέλλει υποκριτικά στόχους αριστείας".

 

ΠΗΓΗ

Write a comment

Comments: 0