Αντιστέκονται τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια - Στα 50 καλύτερα το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (avgi.gr)

Στην Ελλάδα της κρίσης και των κυβερνητικών επιλογών να συρρικνώνουν διαρκώς την χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια, τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιστέκονται και με διακρίσεις απαντούν σε όσους θέλουν να τους βάλουν λουκέτο.....

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που φέτος βρέθηκε στην 50η θέση ανάμεσα σε 100 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο με κριτήριο την πρωτοπορία, σύμφωνα με την «Times Higher Education 100-Under-50».
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι δραματική, καθώς στο κοκτέιλ των περικοπών έχουν πέσει και τα ερευνητικά κέντρα των ΑΕΙ, που η χρηματοδότησή τους από το 50% το 2009 έχει πέσει στο 30%, την ίδια στιγμή που ο μισθός του λέκτορα δεν ξεπερνά τα 1200 ευρώ.
Αυτοί οι ακαδημαϊκοί, όλοι κάτοχοι διδακτορικού με ερευνητικό έργο και περγαμηνές, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, με δημοσίευμά του, πέτυχαν να διακριθούν και να εκλεχθούν για να υπηρετήσουν την παιδεία, ωστόσο, παραμένουν σε «λίστα αναμονής».
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και κατέχει το 1% του συνόλου των επιστημονικών δοκιμίων και μελετών που δημοσιεύονται, ετησίως.
Για χρόνια σε εκκρεμότητα, δεκάδες έφυγαν από την Ελλάδα για έρευνες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ενώνοντας τις δυνάμεις τους, όπως γράφει ο Guardian με τις άλλες 130.000 νέων επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα από το 2011 και τώρα ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

 

ΠΗΓΗ

 

Write a comment

Comments: 0