Αποδυναμώνεται επιστημονικά το ΔΠΘ (xronos.gr)

Με ελλείψεις μελών ΔΕΠ σε όλα τα τμήματα, εκτός από τα καινούρια, αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά από τον Σεπτέμβριο του 2013

Μία χρονιά γεμάτη αλλαγές, εντάσεις και ελλείψεις ήταν η περασμένη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που «τραυματίστηκε» από το σχέδιο Αθηνά και τις αλλαγές που αυτό έφερε. Συμβούλια διοίκησης, συνδιοίκηση, άδεια ταμεία και μία κοινωνία σε αναβρασμό είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, που ετοιμάζονται για δυσκολότερους γρίφους από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Φοβάμαι ότι πλέον κάθε χρονιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης, μιλώντας στο «Χ». Προβλήματα στην εκπαίδευση υπάρχουν τόνισε, ωστόσο αναρωτήθηκε αν υπάρχει πραγματική αδυναμία της πολιτείας να ανταπεξέλθει οικονομικά, ή αν «έχει υποτιμηθεί η ανώτατη εκπαίδευση και πηγαίνουμε για διάλυση της, ώστε να έρθει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο μετά πολλών επαίνων». Από την ακαδημαϊκή χρονιά που ολοκληρώθηκε ο κ. Ρέμελης δεν κρατά όπως είπε θετικά στοιχεία, και αυτό γιατί οι πρυτανικές αρχές δεν αφήνονται να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. «Τα προβλήματα της καθημερινότητας μας βασανίζουν σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε δυνάμεις εκεί που χρειάζεται»....
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ 
Η έρευνα και η διεθνής προβολή του πανεπιστημίου θα έπρεπε να απασχολούν τις πρυτανικές, με προτεραιότητα φυσικά την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών  και του επιστημονικού επιπέδου. Αντίθετα οι πρυτάνεις καλούνται ανεξάρτητα από την επιστήμη τους, να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς για να βρουν τον τρόπο να πληρώσουν ρεύμα, νερό και πετρέλαιο, τις μετακινήσεις, τη στέγαση και την σίτιση των χιλιάδων φοιτητών. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς να στέκομαι σε απόψεις σαν αυτές που διαβάζουμε από ορισμένους υποψηφίους που έδωσαν εξετάσεις φέτος ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει διαλυθεί. Δεν έχει διαλυθεί, το ελληνικό πανεπιστήμιο αντέχει, έχει ένα πολύ σοβαρό επιστημονικό προσωπικό και αυτό το διαπιστώνει κανείς όταν πάει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Οι φοιτητές μας, γνωρίζουν περισσότερα από όσα νομίζουν και δυστυχώς για τις Κασσάνδρες το ελληνικό πανεπιστήμιο, το δημόσιο πανεπιστήμιο χαίρει ακόμα εκτίμησης. Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον είναι άγνωστο», σημείωσε ο πρύτανης. 
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ
Το μέλλον είναι άγνωστο για το ΔΠΘ και για την εκπαίδευση γενικότερα αυτό όμως που γνωρίζουν οι πρυτανικές αρχές είναι ότι αποδυναμώνονται επιστημονικά. Είναι η νέα πληγή που επιφέρουν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις στη δημόσια εκπαίδευση και δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο το ΔΠΘ. Συνταξιοδοτούνται οι καθηγητές και οι θέσεις που αφήνουν παραμένουν κενές, είπε ο κ. Ρέμελης. «Κλείνοντας τη χρονιά έχουμε και αρκετές απώλειες μελών ΔΕΠ που αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και κανείς από αυτούς δεν αντικαθίσταται». Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλες τις σχολές εκτός από τις καινούριες διευκρίνισε. «Όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους φεύγουν και δεν αναπληρώνονται. Οι θέσεις τους δεν προκηρύσσονται. Ενώ παλαιότερα είχαμε αυτόματη προκήρυξη των θέσεων αυτών, τώρα δεν συμπληρώνονται αυτά τα κενά. Δεν ξέρω τι θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι σε μερικά χρόνια. Φοβούμαι ότι θα δούμε να εφαρμόζεται η  λανκαστεριανή μέθοδος διδασκαλίας. Είναι αυτή η μέθοδος που οι τεταρτοετείς διδάσκουν στους πρωτοετείς. Εάν φτάσουμε εκεί, τότε αυτοί που λένε για το ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα, θα δικαιωθούν». 
«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Πέρα από τις ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν να τα βγάλουν πέρα και με τα πενιχρά οικονομικά τους. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε σε προηγούμενη έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων της χώρας. Οι πρυτάνεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας απογυμνώνεται στην κυριολεξία το πανεπιστήμιο και ο ρόλος του. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και για το ΔΠΘ, που έχει να φροντίσει για περίπου 23.000 φοιτητές σε τέσσερις πόλεις. Τεράστια έξοδα για τη συντήρηση των δομών και των υποδομών και χιλιάδες νέοι πρέπει να μετακινηθούν, να στεγαστούν και να σιτιστούν. Την ίδια ώρα μειωμένος κατά περίπου 50% είναι ο σημερινός προϋπολογισμός του ΔΠΘ, παραδέχθηκε ο κ. Ρέμελης. 
«Οι χρηματοδοτήσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές. Είμαστε σχεδόν κάτω από το 50% του προϋπολογισμού που βρήκα εγώ όταν πρωτοπήγα, όταν ανέλαβα τη διοίκηση το 2010. Με αυτά οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να υπάρξουμε, να λειτουργήσουμε και να προχωρήσουμε. Το ίδιο κακό ισχύει και για όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια.  Δυστυχώς οι φιλοδοξίες του λεγόμενου μεταρρυθμιστή, του νομοθέτη, ότι η δημιουργία νέων οργάνων θα φέρει πόρους, χρήματα στα πανεπιστήμια είναι πολύ πρόχειρες. Δεν νομίζω ότι όπως συνελήφθη η ιδέα του συμβουλίου, δεν νομίζω ότι μπορεί να αποδώσει και να λειτουργήσει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση στο να έρθουν πόροι προς το πανεπιστήμιο». Εξάλλου κατά τον κ. Ρέμελη  πανεπιστήμιο και κοινωνία δεν έχουν την κουλτούρα της οικονομικής συνεργασίας με τις παραγωγικές δυνάμεις και «έτσι πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να έρθουν πόροι πέρα από συγκεκριμένους που έχουμε τόσα χρόνια στο πανεπιστήμιο». Αυτή η πραγματικότητα σημαίνει συρρίκνωση σε διδακτικό αλλά και υπαλληλικό προσωπικό. 
Όσον αφορά στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΠΘ, θα λειτουργεί παράλληλα με τις πρυτανικές αρχές. Ο κ. Ρέμελης μάλιστα εξήρε το έργο του προέδρου του συμβουλίου, Γιώργου Παναγιωτόπουλο. «Πρέπει να εξάρω την άκρως ακαδημαϊκή στάση του προέδρου,  ο οποίος χωρίς να έχει διατελέσει ακαδημαϊκός ούτε μία μέρα στη ζωή του, σαν να γνώριζε χρόνια του ελληνικό πανεπιστήμιο και νομίζω ότι στέκεται πάρα πολύ καλά στο χώρο του. Το ΔΠΘ μπορεί να προσδοκά μόνο καλά από την παρουσία του», κατέληξε. 
Να σημειωθεί πως ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος είναι ομότιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκλέχθηκε πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά από συνεδρίαση των εσωτερικών μελών του συμβουλίου. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής.
Όλγα Τσιούλφα

Write a comment

Comments: 0