Οι πρυτάνεις στον κόσμο τους (kathimerini.gr)

Του Απόστολου Λακασά
 
 
 

Τι θα γίνει με τη διδασκαλία των μαθημάτων που «εγκαταλείπουν» οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν στα τέλη Αυγούστου; Πώς θα αντιμετωπισθούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι ανάγκες διδακτικού έργου στα πανεπιστήμια και κυρίως της περιφέρειας; Υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο Παιδείας; Και εάν ναι, πώς δικαιολογεί το υπουργείο την απόφασή του να ιδρύσει, παρά την αντίδραση του οικείου πανεπιστημίου, στη Λαμία ένα νέο πανεπιστημιακό τμήμα που τώρα διαθέτει μόνο έναν διδάσκοντα; Για να λειτουργήσει το τμήμα, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτό ορισμένοι από τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι θα διοριστούν για τη νέα χρονιά, που έτσι κι αλλιώς θα είναι λιγοστοί -περίπου 100 για όλα τα πανεπιστήμια. Γιατί χρειάζεται αυτό το ξόδεμα; Και ευρύτερα, πώς θα αντιμετωπισθεί η έλλειψη πόρων, από τη στιγμή που τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να περιμένουν πολλά από τον κρατικό κορβανά;

Κάθε φορολογούμενος -είναι αλήθεια ότι πρέπει να είναι αρκετά ενημερωμένος και όχι άκριτα διαμαρτυρόμενος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα- θα μπορούσε να θέσει τα παραπάνω ερωτήματα στο υπουργείο Παιδείας. Και αν δεν μπορεί ο ίδιος, τουλάχιστον θα περίμενε να το κάνουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων όπου φοιτούν τα Ελληνόπουλα. Πόσο μάλλον που οι ηγεσίες των ΑΕΙ είχαν αποφασίσει να συνεδριάσουν, κατακαλόκαιρο, εκτάκτως για τα προβλήματα των ΑΕΙ!

Ομως φρούδες οι ελπίδες των φορολογούμενων. Αλλος είναι ο πόνος των πρυτάνεων. Ετσι, εξέδωσαν ψήφισμα με 8 αιτήματα εκ των οποίων τα 7 αφορούν ζητήματα... θώκου. Ενδεικτικά, πώς θα εκλέγονται οι πρυτάνεις, πώς θα εκλέγονται οι αναπληρωτές τους και εάν θα επαναλειτουργήσει το πρυτανικό συμβούλιο. Εάν ικανοποιηθούν, τα ΑΕΙ θα επιστρέψουν στο νομικό πλαίσιο του 1982.

Θα απαντήσει κάποιος ότι δεν πρέπει να εκπληττόμεθα, αφού η γοητεία της καρέκλας κατατρύχει ουκ ολίγους Ελληνες και άρα το ίδιο συμβαίνει και με τους πρυτάνεις. Πόσο μάλλον που οι σημερινοί πρυτάνεις έχουν εκλεγεί και με τη στήριξη κομματικών νεολαιών και γνωρίζουν καλά τα τερτίπια για αναρρίχηση στην εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες πρυτανικές εκλογές υποψήφιοι, προς άγραν ψήφων, υπόσχονταν στους πανεπιστημιακούς και τους υπαλλήλους του ιδρύματος ότι θα φροντίσουν να αναπληρώσουν τις μισθολογικές τους απώλειες, αξιοποιώντας τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας. Ομως, η αξιοποίηση των Ειδικών Λογαριασμών για μισθοδοσία είναι παράνομη.

Εστω κι αν στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι όλα διαβρωμένα από την κομματοκρατία και την ήσσονα προσπάθεια, το θλιβερό είναι ότι η στάση των πρυτάνεων υποδηλώνει κάτι βαθύτερο από μωροφιλοδοξία: Τα πανεπιστήμια αποτελούν το κύτταρο για την αναζωογόνηση της χώρας. Οι ηγεσίες τους θα έπρεπε να προχωρήσουν δυναμικά στο μέλλον και όχι να επιστρέφουν στο χρεοκοπημένο παρελθόν.

 

ΠΗΓΗ

Write a comment

Comments: 0