Στον ...αέρα η Έρευνα και η Τεχνολογία!-Υπό παραίτηση ο Γεν. Γραμματέας (esos.gr)

Έχουν κολλήσει απ ότι φαίνεται οι προκηρύξεις ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και των cluster των συνεργατικών επιχειρήσεων καινοτομίας, σε ελεύθερη απόδοση.

Αιτία για όλα τα παραπάνω είναι το γεγονός οτι ηΓενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ...ακέφαλη ουσιαστικάαφού ο καθηγητής Β Μάγκλαρης τελεί υπό παραίτηση και αναμένεται ...αντικαταστάτης του.
Μέχρι τότε , για να μην υπάρξει κενό όπως λένε από τη ΓΓΕΤ όλα αυτά τα διαχειρίζεται ο Υπουργός Παιδείας . ...

Πολλοί πάντως λένε ότι ο κ Αρβανιτόπουλος αυτό το διάστημα το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί είναι τα ...clusters , γεγονός απόλυτα κατανοητό με τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας.
Που είναι ο εξοπλισμός;
 Στο μεταξύ από έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και εξοπλισμού πάσχουν πολλά από τα εργαστήρια των ΑΕΙ της χώρας , την ώρα που έχουν να καλύψουν ερευνητικά projects και να βγάλουν αποτελέσματα.
Για ν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας εδώ και χρόνια οι πιο δραστήριοι  από τους πανεπιστημιακούς έχουν στραφεί στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα (με όλα τα γνωστά προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν)  αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα χρήματα να μην φθάνουν ποτέ για να εξοπλιστούν τα εργαστήρια.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: Γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες, άγονοι διαγωνσμοί, αλλά και μεμονωμένες –προς το παρόν- προσπάθειες τα χρήματα να διοχετευθούν προς άλλες κατευθύνσεις αφού τα οικονομικά ανοίγματα που διαχειρίζονται διοικήσεις πανεπιστημίων είναι πλέον πολλά!
Με μια Ανώτατη Εκπαίδευση που καρκινοβατεί, με μια εκπαιδευτική πολιτική που έχει ...αποπροσανατολιστεί, σε μια Ελλάδα που λύγισε πλέον από την κρίση, η έρευνα και η χρηματοδότησή της μοιάζουν πολυτέλεια. Κι όμως εδώ βρίσκεται η επένδυση στο μέλλον. Αυτά είναι τα «αναχώματα» που πρέπει να στηθούν για να μη φύγουν κι άλλοι έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό.
Σ.Μ 

 

ΠΗΓΗ

Write a comment

Comments: 0